Het ontstaan

Tussen 1990 en 1994 had dirigente Laura Rodenhuis al een aantal koren in-  en  buiten Den Helder. Het waren echter allemaal koren met geestelijke muziek. Eigenlijk wilde ze nog een koor met wereldlijke muziek. In Julianadorp was op dat gebied niets te vinden.

Na een aantal gesprekken in familie- en vriendenkringen, een folderactie en een oproep in de lokale nieuwsmedia, zag het nieuwe koor op 22 september 1994 het levenslicht. Er hadden zich 29 leden aangemeld. Het koor kreeg de toepasselijke naam Mescalanza. Deze Spaanse naam betekent “mengelmoes” en dat dekt de lading volledig.

Na een open repetitieavond in 1995 steeg het aantal leden naar ruim 50 en sinds die tijd schommelt het aantal leden zo rond de vijftig. 

Mescalanza organiseerde met veel succes 4 jubileumconcerten in schouwburg De Kampanje. Ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan werd een cd-opname gemaakt. In de negentien jaar van haar bestaan heeft het koor vele malen opgetreden. Korenfestivals van de Bond, de Korendagen in Paradiso-Amsterdam, Korenfestival in de Schouwburg, de vierkorenconcerten in de Bethelkerk en uiteraard tijdens de Dag(en) van de Muziek te Den Helder. Ook organiseerde Mescalanza eigen concerten in de Ontmoetingskerk, Bethelkerk en Lutherse Kerk. Daarnaast heeft Mescalanza veel opgetreden in de Helderse verzorgingshuizen, hetgeen altijd werd gewaardeerd. Verder optredens op het Schip/Schuur van Kees, Scholen aan Zee, Petten, Oudesluis, Alkmaar, Nieuwe Niedorp, Monnickendam, Haarlem, Purmerend, Medemblik en het Schermeer jubileumfestival in Zuid Schermer.

Daarnaast waren er optredens op uitnodiging van de fanfares Kunstzin uit Julianadorp, Soli Deo Gloria uit Breezand , de Harmonie uit Hippolytushoef, accordeon orkest Accordeonola en harmonieorkest Winnubst.

Memorabel was het optreden tijdens de show van Danny de Munck en Henk Poort in december 2011 in de schouwburg te Den Helder, maar ook de tweede plaats van de publieksjury tijdens het korenfestival te Medemblik in juni 2012.

Ruim negentien jaar stond Mescalanza onder de bevlogen leiding van dirigente Laura Rodenhuis. In januari 2014 nam Durk Geertsma het van haar over.

Onze pianist met de “fluwelen touch”, Dick Laan, begeleidt het koor sinds het jaar 2000.